ROLEX Learning Center_BASWAphon Cool
Rolex Learning Center Lausanne © Clina Heiz- und Kühlelemente GmbH

Description

In order to bring sufficient natural light into the ROLEX Learning Center in Lausanne, 14 round openings were made in the building, covering 20 % of the total area. This creates an extraordinary and organic architecture. 

Inside and outside, only glass windows border the Center, which houses a library, a cafeteria, a restaurant and a conference room in addition to work rooms. 1400 m² of Clina capillary tube mats were integrated into the acoustic plaster ceiling of the type BASWAphon Cool, enabling heating and cooling via the ceilings without having to make concessions to the acoustic properties.

Project

Project title

ROLEX Learning Center Lausanne

Location

Lausanne
Switzerland

Building type

public building/
new construction

Architect

Kazuyo Sejima und Ryue Nishizawa, SANAA

Client

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (CH)

Year

2007 - 2010

CTM surface

1.340 m²