Description

The plain two-storey concrete building meets the highest requirements, since the microscopes must be set up vibration-free and shielded from disturbing magnetic fields in a temperature-stable environment. Consequently, the two microscope rooms form the heart of the new building. They were developed as a house-in-house construction to statically and electrically decouple the floors, walls and ceilings from the rest of the building. To eliminate vibrations, the microscopes stand on air-suspended reinforced concrete floors, each weighing 36 tonnes. Maintaining a constant room temperature, under the premise of as little air flow as possible, is a high priority in the special rooms. The walls and ceilings of the microscope rooms are lined on the inside with perforated gypsum board panels as well as gypsum board tiles, which act as a heating, cooling and acoustic system to maintain a constant temperature of ± 1,0º Kelvin/day while also absorbing sound. The large volume of the 5,20-metre-high rooms also ensures the required constant room climate. Thanks to the clever layout of the floor plan, the façade has been designed to have as little window area as possible, thus minimising the heat input in summer.1 

1 Vermögen und Bau Baden-Württemberg, Ulm - Neubau Mikroskopgebäude SALVE/TITAN,http://www.vermoegenundbau-bw.de/projekte/projekt-detail/ulm-neubau-mikroskopgebaeude-salve-titan, as of 07.06.2021

Product/design

gypsum board wall with OPTIPANEL 18

Project

Project title

New construction Mikroskopgebäude SALVE + TITAN Ulm

Location

Ulm
Germany

Building type

laboratory/
new construction

Architect

Mühlich, Finke & Partner

Client

Vermögen und Bau Baden-Württemberg

Year

2017

CTM surface

216 m²